Un any més, EuroNCAP publica la seva llista dels cotxes més segurs del mercat, Best in Class 2014. Definir amb absoluta certesa quin és el cotxe més segur del mercat i establir, en termes comparatius que un cotxe és més segur que un altre, no és una tasca senzilla. A dia d’avui la referència més fiable amb què comptem és la que ofereix l’organisme independent EuroNCAP, l’encarregat de posar a prova la seguretat dels cotxes comercialitzats a Europa i d’oferir-nos un detall detallat de la posició de cada model dins d’un barem que simplifica amb una qualificació que es mou, generalment, entre les tres i les cinc estrelles.
En aquesta selecció dels cotxes més segurs del mercat, en les diferents categories, tots els models han arribat a les cinc estrelles EuroNCAP. En aquesta selecció també són presents aquells cotxes que en 2014 van obtenir els millors resultats en les proves d’impacte, els crash test, elaborats per EuroNCAP i que se centren en la protecció de vianants, passatgers adults, i nens, en una simulació de xocs frontals i laterals que busca replicar els accidents més comuns.
En l’elaboració de les seves classificacions, i més concretament aquesta llista, EuroNCAP també té una especial consideració per les tecnologies que contribueixen a la millora de la seguretat, així com per les ajudes a la conducció. Té molta importància, per exemple, la presència d’un sistema de frenada autònoma d’emergència (que a baixa velocitat és capaç de frenar sense intervenció del conductor per evitar una col·lisió).
Segment superior: Mercedes Clase C
Entre els vehicles denominats per EuroNCAP com «familiars de grans dimensions», el Mercedes Classe C ha estat el que millor valoració ha tingut en les proves de 2014. A més de les seves cinc estrelles, va aconseguir uns nivells de protecció a adults i nens bastant alt. També és important tenir en compte que equipa control de creuer adaptatiu i el sistema Collision Prevention Assist PLUS, capaç de frenar automàticament per evitar col·lisions urbanes i de reduir les conseqüències de col·lisions en carretera. EuroNCAP també valora positivament la presència d’altres sistemes, com el Lane Departure Warning que evita que abandonem involuntàriament nostre carril; un avís que adverteix al conductor si detecta que aquest es troba fatigat; reconeixement de senyals de trànsit; i detector de l’angle mort.
Com a apreciació personal afegiré l’important i interessant que resulta incorporar els fars LED adaptatius opcionals, denominats com Intelligent Light System. Al meu parer és un dels millors sistemes d’il·luminació del mercat (el millor que he provat), pel confort i la seguretat que aporta a la carretera, il·luminant amb una llum potent i amb un gran abast sense enlluernar a altres conductors.
Llegir prova del Mercedes Clase C
Turisme compacte: Nissan Qashqai
El nou crossover (veure article Què és un crossover?) de Nissan ha estat considerat per EuroNCAP com el cotxe més segur de la categoria més renyida i més poblada de models, la del turisme compacte. Entre els aspectes que més ha valorat EuroNCAP hi ha l’avís de canvi de carril i un sistema de prevenció de col·lisions que a més de frenar automàticament, a baixa velocitat, si hi ha risc de col·lisió, ens avisa activament si superem la distància de seguretat o al cas que el cotxe que ens precedeix redueixi massa la seva velocitat.
He tingut ocasió de provar aquest sistema en el Nissan Qashqai i altres models de Nissan i, sincerament, m’ha semblat realment efectiu, fins al punt que potser sigui massa sensible i en ocasions ens adverteixi del risc amb massa antelació. En aquest cas, potser, pecar per excés no sigui un problema, quan del que es tracta és de millorar la seguretat.
Totes aquestes tecnologies s’enclaven en el que Nissan anomena l’Escut de Protecció Intel·ligent, que també inclou detector de fatiga, identificació de senyals de trànsit, alerta de canvi involuntari de carril, control d’angle mort i un sistema de càmeres a 360º. El Nissan Qashqai també pot incloure fars complets LED i un assistent de llum de carretera que activa i desactiva automàticament la llum de llarg abast per evitar enlluernar a altres conductors.
Llegir prova del Nissan Qashqai
Monovolum compacte: Volkswagen Golf Sportsvan
Aquest model és una solució molt interessant per a aquells que se sentin còmodes en un Volkswagen Golf, però necessiten més espai i un habitacle més versàtil, de monovolum. En efecte el Volkswagen Golf Sportsvan és el rival natural de Ford C-MAX i Renault Scenic. A més de per la seva bona qualificació en la protecció d’adults i nens a les proves d’impacte, EuroNCAP valora al Sportsvan com un dels cotxes més segurs del mercat per l’assistent de frenada d’emergència i un sistema addicional que, en cas d’accident, frena el cotxe per evitar que es desplaci i experimenti una segona col·lisió per culpa de la inèrcia del primer impacte.
El Volkswagen Golf Sportsvan també pot incorporar el control de creuer adaptatiu (ACC) de Volkswagen, un avisador que adverteix al conductor si detecta que està perdent la concentració a la carretera (per excés de son o cansament), gestió automàtica de llums de llarg abast , assistent de canvi involuntari de carril, detecció de senyals de trànsit i ajuda d’aparcament automàtic.
Llegir prova del Volkswagen Golf Sportsvan.
Totterreny: Land Rover Discovery Sport
El Land Rover Discovery Sport és un nou tot camí que conserva bones aptituds tot terreny. Cal destacar especialment la presència de tecnologies molt enfocades a aquest ús pagès que se li pressuposa, bons angles d’atac i sortida, sistema Terrain Response i, òbviament, tracció a les quatre rodes. Aquesta mateixa tracció a les quatre rodes, amb una gestió intel·ligent anomenada Active Driveline, és sempre d’ajuda per millorar la seguretat a la carretera.
Aquest model també incorpora altres tecnologies de seguretat i ajudes a la conducció com ara un Head-Up Display, que mostra la velocitat i les indicacions del navegador projectades al parabrisa per no desviar la mirada de la carretera i frenada autònoma d’emergència.
Utilitaris: Skoda Fabia
EuroNCAP destaca que l’Skoda Fabia sigui l’únic petit utilitari premiat amb cinc estrelles EuroNCAP en 2014. A més d’això, és un utilitari modest i senzill, però no mancat de tecnologia i ajudes a la conducció. El nou Fabia, que està disponible amb carrosseria de cinc portes talla i familiar, inclou frenada d’emergència en ciutat, City Emergency Braking; Driver Activity Assistant, que comprova que el conductor no ha perdut l’atenció a la carretera; limitador de velocitat; assistent d’arrencada en pendent i control de pressió de pneumàtics. Aquests han estat els arguments que han animat a EuroNCAP a categoritzar-lo com un dels cotxes més segurs del mercat.
Híbridos y eléctricos: Lexus NX y Tesla Model S
En la seva llista dels cotxes més segurs, EuroNCAP també tenia reservat lloc per a la propulsió alternativa, per a un híbrid, el Lexus NX i, una elèctric, el Tesla Model S.
Font: Quin cotxe hem compro