A la dècada dels 90 van succeir una sèrie de fets i esdeveniments únics, per exemple es va estrenar la sèrie Friends, la pel·lícula El Rei Lleó va donar el salt a la gran pantalla, es va estrenar la pel·lícula Forrest Gump, Ayrton Senna patia un accident que li treia la vida, Sony llançava al mercat la PlayStation i, Michael Schumacher guanyava el seu primer títol de Fórmula 1, Nelson Mandela era triat president de Sud-àfrica i… es llançaven al mercat una sèrie de GTi’s que a dia d’avui perduren en la ment de molts, models que formen part de la història de l’automobilisme.
En concret et portem una llista amb deu versions esportives de petits utilitaris que van conquistar als més joves. Aquests cotxes van formar, formen i formaran part de la història de l’automobilisme.
1. Renault Clio Williams
El Renault Clio va sortir al mercat en els anys 90 per substituir el famós Renault Supercinco. La primera generació d’aquest model es va comercialitzar en versions de 3 i 5 portes. Dins de la seva àmplia gamma destacava la versió Williams, llançada l’any 1993, any en el qual la marca francesa necessitava homologar un motor de dos litres per competir en el mundial de Ral·li. I d’aquesta manera va néixer un dels més grans mites de la història de Renault i l’utilitari esportiu més famosos de l’època, el Renault Clio Williams amb un motor 2.0 de 150 CV. Amb aquest motor el Clio oferia unes prestacions més que dignes (tenint en compte l’any i el segment). Aconseguia els 218 km / h i accelerava de 0 a 100 km /h en tot just 7,8 segons.
En el seu exterior la versió Williams es distingia de les altres pel color blau metal·litzat de la seva carrosseria i pels seus llantes Speedline de color daurat. A l’interior es distingia per tenir la instrumentació de color blau i pels seus seients esportius. Va arribar a ser més car que el Volkswagen Golf GTI amb motor de 8 vàlvules i 115 CV, d’un segment superior.
No et perdis com ha canviat el petit model francès, compara-ho amb l’actual Renault Clio.
2. Citroën Saxo VTS
La història del Citroën Saxo es remunta a 1991. En aquell temps Peugeot, la propietària de Citroën, buscava cobrir el mercat amb un model més petit que el 205, més econòmic, però també més robust i segur que el Citroën AX que tenia la signatura del doble chevron a la venda de llavors.
Van haver de passar 6 anys des del seu naixement per veure la versió més radical de totes. El 1997, sota les sigles VTS, naixia un Saxo de prestacions pures, lleuger i esportiu. Sota el capó esperava un motor 1.6 TU5 multi vàlvules amb 120 CV a 6.6600 rpm, associat a una caixa de canvis de cinc marxes molt tancades per esprémer al màxim el suc d’aquest petit utilitari. Gràcies a aquest motor i al pes lleuger del Saxo (no arribava als 1000kg), era capaç d’aconseguir els 100 km/h des d’aturat en8,7 segons i aconseguir una velocitat punta de 205 km/h. Les xifres no eren desorbitades però el cotxe era divertit a més no poder.
Per segment podem dir que el Saxo té el seu successor en el Citroën C3… que ha deixat les versions esportives per al DS 3.
3. Peugeot 106 Rallye
El Peugeot 106 va néixer el 12 de setembre de 1991 amb la necessitat de cobrir el graó inferior de la seva gamma de vehicles. Primer va sortir al mercat amb carrosseria de tres portes hatchback, poc després es va ampliar la gamma de carrosseries amb la versió cinc portes. L’utilitari francès va estar al mercat fins a l’any 2003; es van vendre aproximadament 2.800.000 d’unitats al llarg dels seus dotze anys de vida.
El 106 tenia una àmplia gamma de motoritzacions, que s’iniciava amb el modest i just 1.0 de tan sols 50 cavalls, fins a la versió GTi amb motor 1.6 16 vàlvules de 120 cavalls. Amb aquest últim l’utilitari francès era capaç d’arribar a una velocitat punta de 203 km / h i accelerar de 0 a 100 km / h en 8,5 segons.
Igual que el seu germà gran, el Peugeot 106 també va disposar d’una versió Rallye, muntant un motor d’aproximadament 100 CV que gràcies als seus desenvolupaments curts, pujava molt alt de revolucions. Es distingia dels 106 convencionals per les seves llandes pintades en blanc i el seu interior exclusiu a l’estil Racing amb seients esportius.
Curiosament el 106 Rallye era més lent que el 106 GTI, però ho compensava amb una dinàmica excepcional. De fet són molts els que consideren que la versió més radical era la Ral·li i no la GTi. Va poder triar-se amb dues mecàniques diferents:
- Una muntava el motorTU2J2 de 1.3 litres i 16 vàlvules que rendia 100 CV a 7.200 rpm associat a una caixa de canvis de relacions curtes per incrementar la diversió.
- El 1995 va sortir l’altra versió equipada amb el motorTU5J2 de 1.6 litres de 103 CV.
Les prestacions de la versió Rallye eren lleugerament pitjors que les del GTi. Accelerava de 0 a 100km / h en 10 segons (1,5sg més) i arribava fins als 190km / h (13km / h menys).
Podem dir que el 106 es manté actualment al mercat sota el nom de Peugeot 108, encara que poc queda de l’antic utilitari.
4. Seat Ibiza GTi Cupra
La història del Seat Ibiza es remunta a 1984, quan arriba la primera versió del model espanyol. Un model que va suposar un abans i després en la firma espanyola.
Per parlar de la segona generació del Seat Ibiza hem de retrocedir a l’any 1993, un model dissenyat per Giugiaro, el quin va optar per les formes més arrodonides, com en els intermitents, els pilots o els para-xocs. L’acollida de la segona generació va superar les expectatives i el seu estil va servir com a punt de partida per als Seat Córdoba.
Per la versió amb més prestacions de l’Ibiza haurien de passar tres anys més. El 1996 apareix el Seat Ibiza GTi Cupra, la versió més radical mai vista del model espanyol. El nom de Cupra venia de l’abreviatura Cup Racing i era un gest de complicitat a les victòries del Seat Ibiza en el mundial de ral·lis.
Les seves prestacions eren més que dignes. Equipava el motor 2.0 de 150 CV utilitzat pel mateix Volkswagen Golf GTi de l’època. Gràcies a aquest motor l’Ibiza era capaç de fer el 0 a 100km/h en 8,3 segons i aconseguir una velocitat punta propera als 215km/h.
Compara-ho amb l’actual Seat Ibiza 2016.
5. Fiat Uno Turbo ie
El Fiat Uno es va començar a produir a l’any 1983, i diràs; Per què entra dins de la llista dels 90? Doncs perquè del model italià han existit diverses generacions i en la qual nosaltres ens centrem data dels noranta.
La primera versió esportiva d’aquest petit utilitari data de l’any 1985, amb la denominació Turbo va arribar per substituir a l’exitós Fiat 127. Aquesta primera versió radical comptava amb un motor de 1.3 litres i 105 cv que era capaç de superar els 200 km / h gràcies a la seva excel·lent pes, tot just pesava 800kg.
Però com bé hem dit ens centrem en la versió introduïda en els anys 90. La fase II del Fiat Uno comptava amb un motor injecció multipunt MPI, turbo Garret T2 i radiador d’oli per aconseguir una refrigeració òptima. Gràcies a aquestes millores la potència se situava en 117 CV (12 CV més que la fase I). Les prestacions eren molt bones per tractar-se d’un petit utilitari, feia el 0 a 100 km/h en tot just 7,9 segons i la seva velocitat punta se situava en els 206 km / h.
Actualment la firma italiana no té cap model amb la denominació Un.
Font: Nocias Coche